24 Ekim 2009 Cumartesi

Fenerbahçe maçının canlı yayınında TNT ve D-Smart'ın 'şifre' savaşı


Önceki akşam oynanan UEFA Avrupa Ligi (H) Grubu’ndaki Steaua Bükreş-Fenerbahçe maçının yayını iki yayıncı şirketin savaşına yol açtı. Medya ve eğlence grubu olan Time Warner’la Doğan Grubu’nun ortak olduğu TNT, yayın hakları D-Smart’ta olan Fenerbahçe’nin maçını yayınladı.

D-Smart’ın maç yayını sırasında ekrandan yazılı olarak sık sık verdiği ‘yasal olmayan yayın’ suçlamasına bir süre sonra TNT aynı şekilde ‘yayınımız yasaldır’ yanıtı verdi. Bu arada maç sırasında sık sık yayın dondurulup ekran karartılırken, bir süre ekranın ortasında D-Smart logosu yayımlandı. Bu arada D-Smart spikeri sık sık yasal olmayan yayın duyurusunda bulundu.

Radikal'in haberine göre, UEFA maçlarının yayın hakları Doğan Grubu’na bağlı yayın platformu D-Smart’ta bulunuyordu. Açık kanal olan ve şifresiz yayın yapan TNT, Digiturk’de de yer alan maçı şifresiz yayınladıktan sonra D-Smart ile Digiturk karşı karşıya geldi. Daha önce D-Smart’ın Euro Futbol kanalı ile sadece D-Smart platformu üzerinde yer alan TNT kanalından naklen yayımlanacağı açıklanan maç, Digiturk platformunda da yer aldı. TNT kanalını bünyesine kattığını duyuran Digiturk, maçı bu kanaldan şifresiz yayımlayacağını da duyurdu.

SPİKER EKRANDAN UYARDI

Maçın ilk yarısında Digiturk’te yer alan TNT kanalında maç normal olarak verilirken, maçı seyirciye aktaran spiker sık sık, “Tüm uyarılarımıza rağmen bir başka platform bu yayını izinsiz olarak yayınlamaktadır. Kendilerine her türlü yasal işlemler başlatılacaktır” bilgisi vermeyi ihmal etmedi.

İkinci yarının başında ise TNT ekranına ara ara dev bir D-Smart logosu konuldu. Bu logo daha sonra kaldırılsa da, Fenerbahçe’nin ataklarında yeniden ekrana yansıtıldı. Yine ikinci yarıda ekranların karartılmasının yanı sıra görüntülerde bir süre donduruldu ve ekranlara “D-Smart ayrıcalıkları için lütfen müşteri hizmetlerini arayınız” yazılı logo yerleştirildi.

Bu arada D-Smart’ın tepkisine Digiturk ise yayından şu şekilde karşılık verdi: “İzlemekte olduğunuz TNT Kanalı Digiturk’te yasal mevzuata uygun şekilde hak sahipleri ile yapılmış olan sözleşmeye dayanarak yer almaktadır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder