Doğada kendi halinde yetişen ve çok kıymetli bir mantar türü trüf. Dünya mutfaklarında çok rağbet görüyor. Özel eğitimli köpeklerle toprağın altından bulunup çıkarılıyor. Bazı türlerinin fiyatı, kilosu 7 bin euro’ya kadar alıcı bulabiliyor. Bu mantarın yetişmesi için ülkemiz topraklarının yüzde 80’i uygun. Bu kıymetli mantarın tarımını da yapmak mümkün.
26 Aralık 2022 Pazartesi
Sahlep nasıl dikilir? Hasatı nasıl yapılır?
SALEP NASIL DİKİLİR? ZORLUKLARI NELERDİR? HASATI NASIL YAPILIR?
Salebin ekimi ve hasadı kolay mıdır? Herkes tarlasına salep ekebilir mi? nerelerde kullanılır? cezası var mıdır? Nasıl bir iklim ister?
İki dönüm salep dik köşeyi dön
İki dönüm dik paraya para deme.
İnanmazsanız internetten bakın kilosu 2 bin lira! Çiftçiler son yıllarda girdi fiyatlarının yükselmesiyle kimisi artık üretim yapmaktan vaz geçip başka sektörlerde iş ararken kimisi de alternatif ürün arayışına giriyor.
Denizli’de 75 yaşındaki ‘salep dede’ olarak bilinen Süleyman Yüksel, emekli olduktan sonra kendini adeta salep üretimine adadı. Sümer Mahallesindeki 500 metre kare arsasında başladığı salep üretimini sürdüren Yüksel, ilk başlarda deneme yanılma yöntemiyle çalıştığı için oldukça güçlük çekmiş.
Arılı, Selepiyas, Barleya, Kum salebi ve Santamariya türlerinde salep ürettiğini ifade eden Yüksel, salep yumrusu kilogramının 150-200 TL, katkısız toz salebin kilogramının bin 500- 2 bin TL’den satıldığını belirtiyor. Süleyman Yüksel, İki yıl, iki dönüm salep ekimini yapan kişinin zengin olacağını iddia ediyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)